Daslookpesto

Daslook pesto

 

Bodem gebroken walnoten

Flinke hand  (bosje) daslook

Grana Padano of Regiano Parmegiano

Griekse Olijfolie (koroneiki of Kalamata olijfolie)

 

Rooster de walnoten op een middelmatig vuur in koekenpan met dikke bodem. Laat de walnoten afkoelen. Spoel de daslook af en laat deze drogen (in de zon / of slacentrifuge / theedoek) Rasp de harde kaas. Knip de daslook in stukken van 3 cm.

Pureer de walnoten, kaas en daslook met de staafmixer en voeg tegelijkertijd Olijfolie toe voor de smeuigheid. De hoeveelheid olijfolie is afhankelijk van de gewenste dikte. Doe de Pesto in een gezellig schaaltje en garneer met bijvoorbeeld een daslookbloemetje (tevens eetbaar !)

Daslook is een heerlijk kruid dat maar kort verkrijgbaar is (maart/april/mei/juni), het is bloedzuiverend en naast pesto doet daslook het erg goed in salades en soepen.

Geniet van de subtiele knoflook/ui smaak !

 

Brandnetelsoep

brandnetelsoep

 

30  brandneteltoppen (de grote brandnetel)

1 grote ui

2 aardappels

1 teentje knoflook

1 cm verse curcuma

1 plakje verse gember

1 el olijfolie

250 ml bio Organic Coconut Milk

1 el bouillonpoeder (Bio vega bouillonpoeder Willemien eetwaar)

 

Fruit het fijngesneden uitje met de blokjes aardappel en teentje knoflook, plakjes curcuma en gember in de olijfolie, laat alles 5-10 goed doorfruiten. Voeg 1 lliter water toevoegen, met bouillonpoeder en kokosmelk en 15-20 min zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer, garneer met bijvoorbeeld  een madeliefje of  ander kruid naar wens

 

smokerbag

Gerookte kipfilet uit de rookzak

 

4 kipfilets

Kruidenzout

Kruidenolie (knoflookolie, rozemarijnolie, tijmolie, gemberolie)

Rookzak

Verwarm de oven voor op 200 graden, Marineer de kipfilet met kruidenzout en kruidenolie naar wens. Stop de kipfilet in de rookzak en vouw deze volgens de beschrijving dicht. Leg de gevulde zak op een bakplaat of braadslede in de oven. Laat de kip in de zak garen ongeveer 25 minuten.

 

Serveer de kip in plakjes en laat wat salieboter smelten op de kip… heerlijk met verse groenten van het seizoen !

Ipv kipfilet zijn kippendijen ook een aanrader om te gebruiken….

 

Thijm

Pure uiensoep met thijm


1 kg verse rode uien

½ bol knoflook gepeld en in kleine plakjes

2 el knoflookolie

2 tl kurkuma

2 tl karwijzaad

3 el groentebouillon (eko)

Verse peper

Zout

2 el Verse tijmblaadjes

Stokbrood met oude kaas (geitenkaas, schapenkaas, of oude koekaas)

 

Verwarm de olie in een grote pan en voeg de kurkuma en karwijzaad toe, laat de kruiden zachtjes garen voor een optimale smaakontwikkeling, maal gelijk wat verse peper bij dit kruidenmengsel. Fruit de fijngesnipperde uien en de plakjes knoflook in dit olie – kruidenmengsel tot de uitjes glazig en lichtzoet geworden zijn (ongeveer 10 minuten) Voeg de 2,5 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Roer de bouillonkruiden toe bij de soep en laat deze 5 minuten meekoken. Pureer de uien soep en maak deze op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de fijngesneden tijm toe.

Voor wie het wil is het lekker deze soep te serveren met gegratineerde stokbroodjes met oude kaas.

 

Gelaagde koffie verkeerd

 

Espresso met melk is niet alleen heel lekker maar ziet er ook prachtig uit.

De bruine espressobar draait en golft in de melkwitte laagjes tot een lepel dit

prachtige effect verstoort.

 

2,4 dl melk voor 1 espresso

 

Stoom melk op tot 65,5 graden en laat hem staan. Schenk de vers gezette

espresso in een kleine verwarmde kan. Schenk de warme melk in een hoog glas

en houd daarbij het schuim met een lepel achter. Schep er een toefje schuim op.

Schenk nu de espresso langzaam in het glas. Hij zal door de schuimlaag heen sijpelen

en op de melk blijven drijven waardoor er laagjes ontstaan.

 

 

Crostini van bruschetta toast met erwtenpuree, peer & Griekse kaas

 

crostini

1 Frans stokbrood, in plakjes

extra vergine olijfolie

Pesto dipperolie om mee te bestrijken

250g doperwten (vers/diepvries)

geraspte verse nootmuskaat

1 kleine, rijpe peer, fijngehakt

zeezout & versgemalen zwarte peper

verse bieslook

oude Griekse kaaskrullen

witte crème Balsamico azijn

 

Bestrijk de plakjes stokbrood aan beide kanten met pesto olie. Verwarm de oven voor op 190°C en bak ze in ca. 10 minuten knapperig en goudbruin. Blancheer ondertussen de erwten 3 minuten in kokend water. Giet ze af, schenk er koud water over en giet ze nogmaals af. Verwerk de erwten in een keukenmachine of blender tot puree, en maak de puree smeuïg met Spaanse knoflook olijfolie. Breng de puree vervolgens op smaak met zout, peper en nootmuskaat en verse bieslook.Snijd dunnen plakjes peer en marineer deze met de witte balsamiek Crema. Beleg de crostini met een laagje erwtenpuree. Beleg de crostini met een schijfje gemarineerde peer en garneer met een Griekse kaaskrul.

Serveer de crostini’s direct. Eventueel lauwwarm serveren

 

Pesto olie maken :

Potje pesto Genovese (traditioneel bereide Italiaanse pesto),

verdunnen met Griekse Kalamata olijfolie naar de gewenste consistentie

 

Aardbeienmousse met moscato d’ast

300 g  geurige Hollandse aardbeien

100 ml  Moscato d’Asti

25 g  poedersuiker

3 blaadjes gelatine

150 ml  slagroom

10 blaadjes verse munt

 

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water

2 el Moscato d’Asti in een steelpan, de rest in de kom van de staafmixer

Voed de aardbeien, poedersuiker, blaadjes munt toe en pureer glad, giet over in grote kom verhit de rest van de Moscato in de steelpan, knijp het water uit de nu zachte gelatineblaadjes en roer ze van het vuur af erdoor tot ze helemaal opgelost zijn. Zet de pan in een bodempje koud water vb in gootsteen en laat al roerende 1 minuut snel afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Roer goed met een lepel door de aardbeienpuree…Klop in een ander kom met de mixer de slagroom stijf, spatel die door het aardbeienmengsel tot een luchtige roze mousse….Doe in een leuk glaasje of bekertje en laat een paar uur opstijven.Heerlijke combinatie met een glaasje Moscato d’Asti ! waarin je bijvoorbeeld een bevroren aardbei legt…

Jammie !

 

 

wortelsoep

Feestelijke oranje soep

 

Wortelsoep met sinaasappelsap

 

4 grote wortels

2 uien

4 cm verse gember

Zoete witte wijn (bijvoorbeeld zibbibbo)

Gembersiroop

1.2 liter sinaasappelsap

Man with the pan kruiden molen India

Eko groenten bouillionpoeder

 

Snipper het uitje fijn en fruit het uitje in 2 el zachte olie

Snipper de verse gember en roer deze door het uimengsel

Blus af met een flinke scheut witte zoete wijn

Voeg de wortelstukken toe en bak deze nog even mee

Voeg 2,5 liter water

3 el bouillion poeder toe

Laat alles goed doorkoken (45 minuten)

Pureer de soep en verdun deze eventueel met nog wat bouillon

Breng op smaak met peper en zout en de Indiase kruiden

Voeg een ½ liter sinaasappelsap toe en een flinke scheut gembersiroop

Garneer de soep met fijngesneden tuinkruiden (peterselie, bieslook )

Met deze soep zet je de zon op tafel…..Eet smakelijk!

 

Dadel-walnoot balletjes willemien eetwaar

 

200 gram zachte Medjoul dadels

150 gram walnoten

2 tl Spaanse Citroenolie van mallafre

geraspte kokos

 

Rooster de walnoten in een koekenpan, mooi bruin

Hak de walnoten in kleine stukjes met je keukenmes

Ontpit de dadels en snijd deze tevens in kleine stukjes

Kneed de dadels en de walnoten en de citroenolie elkaar

Maak kleine balletjes van het mengsel en rol deze door de geraspte kokos

 

 

 

 

Kaaskoekjes

Zakje geraspte oude kaas

1 el Italiaanse kruiden van Willemien eetwaar

 

Schep de kruiden goed door de kaas heen

Leg bakpapier op een bakplaat

Schep 1 el hoopjes kaasmengsel op het bakpapier

Houd 3 cm afstand tussen de kaashoopjes zodat ze kunnen uitlopen

Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht

Bak de kaaskoekjes in ongeveer 6 minuten goudbruin en krokant

 

Mmm lekker bij de borrel of als amuse!!

Bestel de Italiaanse kruiden in onze webshop!

 

Tomatensoep 


Pelati2 uien, snipperen en fruiten in 1 el olijfolie

2 teentjes knoflook in het uimengsel

Na 5 minuten afblussen met scheut witte wijn

1 blik Pure tomaten, de echte uit Italië

1 blik water ter verdunning (of naar gewenste dikte)

1,5 el eko groentebouillonpoeder van Willemien eetwaar

Indien gewenst snufje pimenton… uit Spanje

Peper, zout en tomatenketchup naar eigen smaak

Pureren met de staafmixer of lekker grove stukken….

Voor een zoetere variant is gembersiroop ook erg lekker !

Bestel de pelati in onze webshop!

BruschettaBruschetta kruiden

Bestrijk de sneetjes wit stokbrood

(kies voorgebakken stokbrood)

met de dipperolie,

bestrooien met wat geraspte kaas en vervolgens 5-10 minuten toasten in een oven van 150 graden

Ook lekker als marinade voor vis en vlees

Bestel de bruschettakruiden in onze webshop!

 

Gemarineerde gamba’s / Cedar houten oven/BBQ plank garnalen

leg de Cedar houten planken ongeveer 2 uur van te voren in het water

Marineer de gamba’s voor gebruik.

Bijvoorbeeld met Knoflookmarinade

Verwarm de oven voor op 180 C

Leg de ovenplank een paar minuten in de oven

Leg de gamba’s op de plank bak ze in 5-10 minuten gaar tot ze rozen en lichtstevig zijn.

Bestel de cedar houten plank in onze webshop! 

 

Zalmborrelhapjes met citroenolie en kruidenboterkruidenKruidenboterkruiden BIO  

Snijd zalmfilet in kubusstukjes van 2/2 cm en kruid deze met de kruidenboterkruiden

Verwarm de ovenplank voor in de voorverwarmde oven (180 graden)

Druppel citroenolie op de vis

Leg de vis op de warme plank en plaats terug in de oven

laat ze 10-15 min garen, eventueel nog wat citroenolie naar wens toevoegen

Natuurlijk kun je de planken ook op de BBQ gebruiken en de BBQ deksel dicht doen ….

Bestel de kruidenboterkruiden in onze webshop! 

 

Biologische Thaise zoet/zure chili saus 

Thaise zoete chili saus

4 el compound

1 el water

½ el azijn

Goed roeren en doortrekken

Ook lauwwarm te gebruiken

Bestel de Thaise zoet/zure chili saus in onze webshop!